zondag 21 september 2014

Nog een nieuwe naaimachine en meer...

Gister heb ik mijn verzameling naaimachines aangevuld, nu heb ik er drie op een rij staan.
De middelste op de foto was de machine waar ik het meeste op naaide, maar zoals heel veel nieuwere machines, is hij niet zo sterk. Ik had altijd moeite met dikkere stof naaien.
Ik kreeg steeds meer spijt dat ik ooit mijn degelijke ouderwetse Singer had weg gedaan. Die kon vooruit, achteruit en zigzag. Meer niet. Maar dan kan er ook niks stuk gaan....
Dus een paar dagen geleden heb ik op Marktplaats op deze mooie blauwe machine geboden. 
Ik kreeg een mailtje dat ik hem voor 15 euro mocht komen halen. Een prachtige ouderwetse degelijkheid, die vooruit, achteruit en zigzag kan. Met een stevige motor. En voor 10 euro meer mocht ik alle handwerkspullen ook meenemen. Nou, daar zei ik geen nee tegen!
De eigenaresse was inmiddels 92 en was verhuisd naar een verpleeghuis. Haar kinderen haalden het huis leeg en waren blij dat ik alles mee nam.
Ik kwam daar in een gebloemde wikkeljurk (het was tenslotte mooi weer gister) en de zoon des huizes zei dat hij zich zijn moeder ook in zo'n jurk kon voorstellen. Hij was er daardoor van overtuigd dat de machine op een goede plek zou komen. Dat vond ik zo'n lief compliment!

Thuis gekomen begon de schattenjacht, wat zat er allemaal verborgen in de dozen en zakken die ik had gekregen?

Vogel en ik hebben alles uitgezocht en ook wat rommeltjes weg gedaan. Maar deze schatten blijven!
Een grote mand met wolletjes, een doos vol met zakjes nieuwe knopen, twee blikken trommeltjes met bandjes en drukkertjes, kraaltjes en andere naaispullen en dit schattige mandje met bloemetjes lapje.
(Het mandje gaat grijs worden en het lapje zal vast nog wel iets worden.)

Ook kreeg ik de stof mee die mevrouw nog had staan. Vier verschillende, enorme hoeveelheden, voering achtige stof. Meters en meters... Het is niet echt voeringstof, het is iets dikker. Maar wat ik er van moet maken? Dat is me nog niet helemaal duidelijk.
Ook zat er een dikke rol rode boordstof bij, dubbel dik en ongeveer 1.40 breed en meters lang!!! Dat worden heeeeeeel veel boordjes langs rokjes en andere dingen.
Ik kreeg er een paar losse lappen / gordijnen bij en van een soort net-gordijn heb ik vanmiddag twee simpele boodschappentasjes genaaid. Op mijn nieuwe machine... Zalig, als een zonnetje...


Ik kreeg ook een doos vol borduurgaren, wat ik niet zal gebruiken, de klosjes garen natuurlijk wel.
En heeeeeel veel breinaalden in alle maten en ik brei nooit!
Dus, wie oh wie maak ik blij met het borduurgaren? En wie met de breinaalden?

En, ik heb nog een vraagje...

Deze paddenstoel vond ik ook tussen alle dingen.
Iemand een idee wat het is? Waar het voor dient?

Volgens Vogel was het een tol, maar ja, waarom zou je een tol in je naai-spul stoppen?

12 opmerkingen:

 1. Wat een mooie 'buit'! Die paddenstoel is een voorwerk wat je in een sok/kous steekt voordat je die stoppen gaat. Dus het hout voor het gat en dan met naald en draad een mooi stopwerkje fabrieken.

  Groetjes
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hi,hi ik ben het met Miriam eens, het is om sokken te stoppen. Niet dat ik dat goed kan hoor, maar ik weet nog dat mijn moeder er ook een had, vroeger;-) Wat fijn dat alle spulletjes zo goed terecht zijn gekomen. Heeft iemand er nog plezier van.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wow! prachtig koopje..en nog leuke dingetjes erbij gekregen...ik was helemaal vergeten dat op marktplaats ik ook kan kijken...thanks for the reminder! geniet van..groetjes...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldige aankoop en heerlijke hebbedingetjes......!
  Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk! Die ouderwetse naaimachines zijn toch veel degelijker en sterker dan 'nieuwere' machines, dat heb ik ook al gemerkt. En wat een leuk materiaal allemaal, helaas ben ik ook niet van het borduren of breien :)
  Succes ermee!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Te gek, die aankoop met alles erop en eraan. En wat een prachtige kleur heeft die naaimachine! Veel plezier ermee...die zoon heeft alleszins gelijk dat het goed is terecht gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. O,wat een leuk verhaal zeg1
  Ik zie jullie al lekker .... tussen al die spullen!
  En fijn dat de naaimachine het doet!
  Het borduurgaren zou ik heel goed voor school kunnen gebruiken!
  groetjes Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk zo'n oerdegelijke naaimachine, ik mis mijn Singer ook nog steeds maar die was gewoon echt op!! En ik zie dat je voor het borduurgaren al een klant hebt anders het je het bij mij kwijt gekund;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Haha, met z'n allen op 1 rozijn, dan was ik echt gillend weg gerend!
  Prachtig trouwens die blauwe naaimachine, veel plezier ermee!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wow geweldig zo'n schat en nog een mooi machientje zeg!! Klopt inderdaad dat de machines van nu veel minder sterk zijn als de oudere, daar baal ik dus ook zo van...hoe meer 'ze' kunnen, hoe kwetsbaarder ze zijn...ik heb dus ook zo'n duur ding en is nog niet eens zo oud..spoeltjes opwinden lukt al niet meer en door dikke lagen komt hij ook niet heen...grrr.
  Dat houten geval is inderdaad om sokken te stoppen...ik heb nog een oud sokkenstopkistje van mijn oma, daar zit zo'n houten ding in, stopnaalden en allerlei kaartjes met stopgaren...dat koester ik :-) Grtzz..Maddy

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een geweldige aankoop, en zoveel mooie spulletjes dat je erbij hebt! Weer prachtige stofjes erbij waar jij vast en zeker veel supermooie dingen mee gaat maken.
  Ik heb vroeger ook zo'n stevige Singer gebruikt, die was van mijn oma, en al heel veel gebruikt, maar ik heb er nog jaren mee verder kunnen werken.
  Nog een fijne week,
  groetjes, Vanessa

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hey lieverd ook deze had ik natuurlijk al op facebook zien langskomen, nou ja natuurlijk...normaal verkeer ik meer op blogger dan op facebook, maar zo rondom de Elfia ben ik meer daar of met de voorbereidingen bezig ;).
  Super zo'n aankoop en ook zo leuk dat je met je gebloemde jurk herinnerde aan zijn moeder dat die ook zoiets zou dragen. Geniet heerlijk van al dat leuks en van de power van zo'n oude naaimachine. Knuff!

  BeantwoordenVerwijderen